HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Čtvrtek 28.03.2024



















Zastavení č. 19 Palackého stezka - pozvánka do Hodslavic [ Informační tabule ]

Zastavení č. 19 - Pozvánka do Hodslavic, naučné Palackého stezky

Ze stanoviště naučné stezky je možno odbočit do 1,5 km vzdálených Hodslavic. Obec Hodslavice je známa především jako rodné místo "otce národa" Františka Palackého, prvního našeho moderního historika a významného politika.

Protáhlá obec se rozkládá v údolí klikatící se Zrzávky na okraji Podbeskydské brázdy. Z nerostů jsou zde lokality s výskytem ocelku a aragonitu. V první polovině 19. století se zde dobývala železná ruda, která se koňskými potahy dovážela do hutí ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Poprvé jsou Hodslavice připomínány roku 1411 a dlouho náležely k novojičínskému panství. V dolní části byla samostatná ves Rohlina, zaniklá po třicetileté válce. Obyvatelé Hodslavic, řazení k valašskému etniku, nacházeli obživu po celá staletí na málo úrodné půdě a v lesích a teprve od konce 19. století ve vznikajících továrnách v Novém Jičíně a ve Valašském Meziříčí. K železničnímu spojení obce s oběma městy došlo 1. června 1889.

Po celá staletí se zde udržovaly národní tradice. Přes dlouhotrvající násilnou rekatolizaci evangelická část obyvatel nezměnila své náboženské přesvědčení, které po vydání tolerančního patentu utužovala se slovenskými souvěrci. K výročím narození (1798) a úmrtí (1876) Františka Palackého se od konce 19. století konaly v Hodslavicích národní poutě a sokolské slety. I v současné době je jeho rodný dům, po rekonstrukcích změněný na muzeum a vyhlášený národní kulturní památkou, hojně navštěvován zájemci z celé naší vlasti i z ciziny.

Ke stavebním památkám zde patří dřevěný kostelík sv. Ondřeje z poloviny 16. století, v jehož blízkosti je hrob rodičů Františka Palackého. na upraveném prostoru před obecním úřadem byla roku 1968 odhalena socha Františka Palackého od profesora V. Navrátila, Evangelický kostel s barokní věží pochází z roku 1819, katolický chrám v novorománském slohu byl postaven roku 1906. V roce 1932 byla otevřena nová budova školy Františka Palackého. Chráněnou památkou je větrný mlýn holandského typu na návrší západně od obce.

Hodslavice v posledních letech věnují mnoho úsilí zkrášlení obce, za což v roce 1995 obdržely celostátní uznání s titulem Vzorná obec.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Hodslavice.cz

Typ záznamu: Informační tabule
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 153, 16.02.2004 v 12:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®