HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Čtvrtek 28.03.2024



















Historie a stavební vývoj bývalé radnice v Hranicích [ Historie (archivní dokument) ]

Radnice po roce 1528
K nejkrásnějším výsledků stavebního ruchu v 16. století, kdy vyrůstaly četné měšťanské domy, patří hranická radnice rozsáhlým podloubím a pozdně gotickým sálem v přízemí, jehož hvězdicovitá klenba je z 16. století, jak ostatně dokazuje letopočet 1528 na masivním osmibokém podpěrném pilíři stojícím uprostřed místnosti, z kterého vybíhá gotické cihlové žebroví stropu.
Stavební a ostatní práce byly dokončeny r. 1544. Tímto letopočtem je opatřen i kamenný portál.Spolu s iniciálami neznámého mistra kameníka M. B. a jeho pomocníků A. K., M. H., J. W., kteří pracovali na kamenické výzdobě portálu, schodiště a loggie. Dveřmi se vstupovalo do menší světnice a odtud teprve do velké radní světnice, kde úřadoval purkmistr.
Ve 40. letech byla rozšířena a reprezentativně upravena přestavbou radniční věže a renesančního schodiště s loggií v 1. poschodí, z níž hlavní vchod do radnice byl opatřen kamenným renesančním portálem staršího typu, zdobeným znakem Pernštejnů, města Hranic, podobiznou a jménem tehdejšího purkmistra Skrzytka, mistra krejčovského a nápisem VERBUM DOMINI MANET IN AETERNUM (slovo Páně zůstane navěky).
V 60. letech 19. století, při užitkové přestavbě radnice bylo renesanční schodiště odstraněno, loggie zazděna a přestavěna na kanceláře, kamenný radniční portál snesen do přízemí. Současně byly strženy i renesanční štít radnice spolu se dvěma ozdobnými arkýřovými vížkami. Železné dveře radničního vchodu s prutovou výplní byly pak použity k jinému účelu. Touto necitlivou opravou a přestavbou v 19. století byla radnice sice stavebně sjednocena, ale umělecky ochuzena.
V roce 2001 byla radnice nově zrekonstruována. V současné době zde sídlí Městská knihovna, Městské muzeum a galerie, Základní umělecká škola a Městské informační centrum Hranice.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mmgHranice.cz

AKTUALIZACE: Petr Svoboda (Infomorava.cz) org. 56, 24.05.2004 v 19:17 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®