HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Čtvrtek 18.04.2024



















Radnice [ Měšťanský dům nebo stavba ]

Radnice stojí na světelském náměstí od roku 1795. Původní budova obdélníkového půdorysu s valbovou střechou byla architektem Emilem Prücknerem z Nymburka opravena a přestavěna v roce 1912. V roce 1926 byla přistavěna třípodlažní budova s podkrovím, která má vzhledem k půdorysným rozměrům a sklonu střechy tvar věže. Tato věž je lemována tvarovanou atikou.

V létě roku 1928 prováděl ing. L. Beran adaptační práce, při nichž byla rozšířena zasedací síň, úřadovna a byla vybudována kancelář pro starostu. Adaptace byly provedeny nákladem spořitelny města Čáslavi, která také měla v novém křídle radnice svoji filiálku.

V následujících desetiletích docházelo pouze k dílčím úpravám interiéru s výjimkou závažného a necitlivého zásahu do vzhledu budovy ve 30. letech 20. století, kdy byly v přízemí do budovy vloženy na místo oken výkladce. V 1969 byla dána do provozu nová obřadní síň podle návrhu Jiřího Holana. Výtvarné práce provedl sklářský výtvarník a rytec Josef Švarc, kovodělné práce J. Pospíšil.

K razantním kroku došlo až v roce 2002. Nová přístavba byla koncipována jako prostředek k vytvoření symetrie stávající budovy, to znamená třípodlažní budova s podkrovím identického vzhledu. Navíc byla do podkroví osazena střešní okna a na stávající budově byly vyměněny zmíněné výkladce za okna, která korespondují s okny v horních patrech. Druhá přístavba vznikla prodloužením severního křídla radnice a vzhledem k méně exponovanému prostoru je architektonicky jednoduchou a čistou stavbou.

Budova radnice se po přístavbě stala symetrickou a patří dnes k nejkrásnějším ve městě.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.svetlans.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 17.08.2004 v 15:18 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®