HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Čtvrtek 18.04.2024



















O německé regionální historické literatuře v knihovně M.K. [ Historie (archivní dokument) ]

Při studiu regionální historie Novojičínska nelze opomenout německou literaturu, která se nachází v knihovně Státního okresního archivu v Novém Jičíně. Podílelo se na ní několik desítek badatelů i příležitostných zájemců o minulost, především německé části Novojičínska, označovaného jako Kravařsko - Kuhländchen, regionu pozoruhodném etnickými zvláštnostmi obyvatel, které se udržovaly po staletí. Jde o rozsáhlý fond, zahrnující období od konce osmnáctého do poloviny našeho století. Obsahuje tištěné knihy, časopisy a novinové články vydávané nejen na Kravařsku, ale i mimo něj. Úroveň prací odpovídá odborné připravenosti autorů, jejich badatelské poctivosti i účelu, pro který byl článek vydáván. Mnohé články jsou psány populární formou, aby byly přístupné nejširšímu okruhu čtenářů. Mnozí se zasloužili o to, že z fondů archivů v Brně, Vídni, Mikulově, Kroměříži, Praze, ale i v Německu snesli historické údaje o zdejším regionu, které v místních archivech postrádáme. Současný čtenář záhy pozná, že se mnohá témata opakují, že patriotismus přerůstal často v nacionalismus a k neobjektivnímu hodnocení. Přesto je seznámení s německou historickou literaturou poučné v tom, že pomáhá k rychlejší orientaci v bohaté historii Novojičínska. Je třeba ocenit zaujetí a obětavost, s jakoumnozí autoři k práci přistupovali. Nejen k psaní, ale i k vydávání. Byli to učitelé, kněží, právníci, inženýři, kteří tuto časově náročnou práci vykonávali ve svém volném čase. V tomto článku chci zájemce o německou histori ckou literaturu, nacházející se ve fondu Státního okresního archivu, upozornit na hlavní časopisy, na některé samostatné publikace a na přední autory.


Časopisy:
Unser Kuhländchen (Periodische Blätter für Volks zind Heimatkunde) I. díl vyšel v roce 1911, redaktorem byl Alexander Hausotter, konzervátor v Polomi, vydava telem August Weber, knihkupec v Novém Jičíně. Tiskl ho Karl Prochaska, c. k. dvorní tiskař v Těšíně. Byl věnován Stefanu Weiglovi, nestorovi německých vlastivědných badatelů Kravařska. V časopise je 35 cenných fotografií významných míst, o kterých se zde píše, z nichž mnohá již neexistují. Vedle článků německých autorů, jsou v ročníku zařazeny i přepisy a překlady prací některých českých autorů, mezi nimi článek učitele A. Ugwitze (1854 - 1907) o národním školství na Kravařsku a práce Jos. Tálského (1836 - 1907), profesora na reálce v Novém Jičíně, ornitologa, pojednávající o názvech ptáků s ohledem na kravařské nářečí. lI. díl vyšel v letech 1912 - 1913, má sedm čísel a redigoval ho dr. Josef Hauptmann, profe sor na reálce v Novém Jičíně. Celé druhé číslo je věnováno Kunínu, jeho pětistému výročí založení a stému výročí místní školy. Páté až sedmé číslo (Festschrift) je určeno padesátému výročí založení Kravařského zemědělského spolku.

Das deutsche Kuhländchen (Geschichts und Kulturbilder aus alter und neuer Zeit), od roku 1920 s názvem Das Kuhländchen, představuje známý vlastivědný sborník, který jako měsíčník vycházel ve dvou etapách, a to v letech 1919 - 1931 a v letech 1938 - 1939. Založil ho a řídil továrník Reiner Hosch, tiskl jeho bratr August Hosch. Od roku 1920 byl nepřetržitě redaktorem Josef Ullrich, ředitel měšťanské školy v Novém Jičíně. V redakční radě byli zástupci z Nového Jičína, Fulneku a Bílovce. Vydávání časopisu zdůvodnil profesor Moriz Jünger tak, že měl pomáhat v boji Němců na Kravařsku za sebeurčení a svébytnost po rozpadu Rakousko - Uherska. Přerušení vydávání v letech 1932-1937 bylo zdůvodněno sociální situací třicátých let. Při jeho obnově v lednu 1938 se v provolání k čtenářům připomíná, že nyní má sborník "širší dobové poslání", hlavně napomáhat kulturnímu rozvoji Kravařska, které bylo vždy německé. Jestliže v první etapě se nacionalismus v článcích projevoval spíše ojediněle, pak v letech 1938 a 1939 v nich převládl. Vydávání skončilo na konci roku 1939 bez vysvětlení čtenářům, pravděpodobně proto, že na podzim toho roku došlo k úřednímu zastavení spolků a časopisů.
Ve čtrnácti ročnících přinesl Kuhländchen mnoho cenných příspěvků s trvalou hodnotou, které jsou zdrojem informací i pro současné badatele.

Heimatfreude Eine Vierteljahresschrift für die deutsche Jugend des Kuhländchens, čtvrtletník, vydávaný v letech 1921 - 1926 učitelským spolkem a redigovaný Josefem Ullrichem, lze považovat za neoficiální pomůcku vlastivědy na německých školách v okrese. V knihovně archivu jsou čísla svázána po dvanácti do dvou knih. Do časopisu nejvíce přispívali učitelé, mnozí však jen přepisovali či obměňovali to, co již bylo napsáno v jiných publikacích. Články jsou psány formou odpovídající mládeži, pojednávají o přírodních podmínkách, historii obcí, obyčejích a o významných osobnostech se vztahem ke Kravařsku. Jsou doplněny fotografiemi a kresbami osob a míst. I současný čtenář může při pozorném pročítání tohoto nenáročného časopisu najít lecos užitečného.

Zdroj:Vlastivědný sborník okresu Nový Jičín, svazek 51, 1997, zkráceno
Jan Hanák
Z knihy "Moravské Kravařsko"
Vydal: Region Moravské Kravařsko

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Denisa Vlková (COLOR Studio) org. 56, 24.09.2007 v 09:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®