HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Úterý 19.03.2024



















Opava [ Město nebo obec ]

Horní Náměstí
Město Opava

Rozloha: 90 km2
Počet obyvatel k 31.12.2000: 62 558
Počet obyvatel k 31.12.2004: 60 726

Opava je průmyslové, kulturní a zemědělské centrum českého Slezska - leží na řece Opavě v úrodném údolí, ohraničeném na jihozápadě výběžky Nízkého Jeseníku, východně od města se rozkládá Poopavská nížina. Samotné město i jeho okolí má bohatou historii, je také významnou archeologickou lokalitou, kde se při vykopávkách potvrdila existence slovanského hradiště z 10.-12. století. Přes značné škody způsobené na konci 2. světové války návštěvník při procházce městem může obdivovat mnoho kulturních památek, krásné parky a sady.
Dlouholetou tradici mají v Opavě i mnohé kulturní instituce. O divadelních představeních jsou dochovány zprávy již od roku 1522 a první samostatná budova Slezského divadla byla postavena v roce 1805, současná je z roku 1883. V roce 1814 vzniklo Slezské zemské muzeum, nejstarší na území České republiky.

Od roku 1990 sídlí v Opavě Slezská univerzita.

V Opavě působilo nebo studovalo mnoho známých osobností vědy a kultury, které zasáhly významným způsobem do různých oborů lidské činnosti. Přes třista let je v Opavě významná vojenská posádka - nyní Výcviková základna logistiky generála Píky.V roce 1938 dělila Opavu od tehdejší hranice s Německem linie čs. opevnění.

Město Opava leželo na křižovatce důležitých obchodních cest a i v pozdější době bylo střediskem textilního, potravinářského a strojírenského průmyslu.Z nejvýznamnějších současných podniků lze uvést IVAX - CR,a.s., významného výrobce léčiv a chemických substancí v České republice. V tradiční výrobě trvanlivého pečiva pokračuje OPAVIA - LU, a.s., závod Opava, v potravinářství působí také Mrazírny Oceán, Bivoj Opava (masné výrobky), cukrovar Opava, Pivovar Zlatovar a Slezská pekárna.

Největším strojírenským podnikem ve městě je Ostroj Opava, který vedle důlních strojů dodává též zemědělské stroje a hydraulická zařízení. Kovodělnou výrobu provozují firmy Ferram, Femont Opava, Arako, Komas aj. Pokračovatelem tradic opavských papíren je Model Obaly, moderní nátěrové hmoty vyrábí Balakom. V posledních letech se rozvíjí průmysl elektrotechnický, opravárenství a polygrafie.

Na okraji města působí moderní zemědělské podniky. V městě sídlí i jedno z největších českých spotřebních družstev Jednota Opava a pobočky desítky bank. Prodejní plocha zdejších super a hypermarketů přesahuje evropský průměr.

Opava, bílé město Bezručovo, má bohatou sportovní tradici i současnost, kterou prezentují v kopané mužstvo SFC Opava, v hokeji HC SLEZAN a v basketbale BK Opava. Tradičním sportem je také jezdectví.

Hromadnou dopravu v Opavě zajišťují trolejbusy a autobusy, v nichž se platí mincemi nebo čipovou kartou.

Město Opava je statutárním městem, (dle §3 zákona č.367/1990 Sb. o obcích). Nejvyšším orgánem samostatné působnosti je zastupitelstvo města. Současné třicetidevítičlenné Zastupitelstvo města Opavy bylo zvoleno v listopadu 1998 na čtyřleté období. Výkonným orgánem města v samostatné působnosti je nyní devítičlenná Rada města Opavy, volená z řad členů Zastupitelstva města Opavy. V čele Magistrátu stojí primátor, výkonným orgánem státní správy je tajemník.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.opava-city.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 25.10.2021 v 21:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®