HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Pátek 29.03.2024



















Přírodní památka Medlovický lom [ Přírodní památka ]

Základní údaje: Opuštěný lom po těžbě porcelanitu, 0,3 ha km Z od obce Medlovice, k.ú. Medlovice, V: 1,16 ha, n.v.: 320 m.n.m., Z: Nařízení č. 5/97 Okresního úřadu v Uherském Hradišti ze dne:6.8.1997

Motiv ochrany: Unikátní ukázka porcelanitů v úplném profilu, jediný výskyt na Moravě.

Geologie, půdní poměry: Území se nachází na úpatí Chřibů, které jsou tvořeny magurským příkrovem vnějšího flyše a jeho dílčí tektonickou jednotkou račanskou. V mělkých okrajových depresích se zde během pannonu usadily jíly se slojemi lignitu. Medlovické porcelanity vznikly vypálením původních jílů při vyhoření lignitové sloje.
Nejcenější část lokality tvoří lomová stěna 50 m dlouhá, cca 5 m vysoká, která reprezentuje průřez zbytkem jedinečného výskytu porcelanitů v úplném profilu, včetně zón kontaktu s nadložím a podložím.

Botanika: Ze vzácnějších druhů rostlin se zde vyskytuje např. konopička úzkolistá, černýš rolní, zvonek moravský, prvosenka jarní, sesel sivý, divizna rakouská a rozrazil rezekvítek vídeňský.

Zoologie: Z ohrožených druhů obratlovců zde nachází útočiště skokan štíhlý, ještěrka obecná a rejsec černý. Zajímavým je ojedinělý výskyt motýla ohniváčka černočárného, který se jinak vyskytuje vzácně na vlhkých loukách. Na slunných místech je v porcelanitové suti hojný cvrček obecný.

Lesnictví: Bezlesí.

Management, ohrožení, návrhy opatření: Území je ohroženo snahou vlastníků o vytěžení zbytku horniny. Příjezd do lomu byl uzavřen v roce 1999 závorou, která měla zabránit nekontrolovatelné těžbě a odvozu horniny. Kolem závory však byla nelegálně zbudována nová přístupová cesta a opět dochází k nepovolené těžbě místními občany.
Je třeba cyklicky (jednou za 5 - 10 let) odstraňovat případný nálet dřevin v celé ploše lomu. Pro obojživelníky bude nutné prohloubit stávající periodické jezírko.

Historie: Počátky těžby porcelanitů sahají do období před druhou světovou válkou. Od padesátých do sedmdesátých let využívalo horninu zemědělské družstvo z Boršic u Buchlovic. V současné době je těžba pozastavena.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Markéta Mácová org. 56, 07.02.2003 v 10:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®