HLAVNI STRANA PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHCESKY KALENDAR AKCI V REGIONU
Čtvrtek 28.03.2024



















Turistická trasa č.4 [ Turistická trasa ]

Trasa: Nový Jičín - Žilina - Puntík - Libotín (křižovatka turist. cest) - Žilina - Bludovice - Čerťák - Skalky - Nový Jičín

Délka trasy: 17 km

Tato trasa je vhodná i pro méně zdatné turisty, protože se dá ukončit na několika autobusových zastávkách, odkud je možno se zpět vrátit autobusem. Během cesty se ovšem nachází málo míst, kde se turisté mohou občerstvit. Doporučujeme tedy vzít si občerstvení s sebou. Výlet se dá zakončit koupáním.

Z Nového Jičína až ke křižovatce turist. tras Libotín - rozcestí sledujeme trasu č. 3. Odtud pokračujeme po zelené značce směrem do Žiliny. Po 300 m projdeme okolo pramene zvaného U dobré vody, ze kterého se můžeme bez obav napít a jdeme dále po zelené okolo vzrostlých smrčků, přes louku a potok. Mineme plynojem a napojíme se na asfaltovou silničku, která nás dovede až do Žiliny. Ohrady okolo cesty jsou společně s elektrickým vedením jedinými znaky civilizace.

Od prvních domků sestupujeme podél potoka stále po zelené značce až k hlavní silnici. Na křižovatce se nachází rozcestník, od kterého vyrazíme znovu po zeleně značené trase směrem na Čerťák. Unavenější turisté se mohou ze zastávky u křižovatky dopravit zpět do Nového Jičína autobusem. Ten jezdí každý den včetně víkendu. Procházíme vsí podél potoka Jičínky. Občerstvit se můžeme v hostinci U modřínu, který je otevřen denně, stejně jako restaurace Kolonie (obě restaurační zařízení se nacházejí dále ve vsi).

Poté co překročíme Jičínku uhýbáme z hlavní silnice vlevo. Zelená značka se záhy noří do lesa a my po ní stoupáme mezi skalami na Žilinský kopec. Během cesty se nám na několika místech otvírá nádherný výhled na okolní kopce, Nový Jičín i obce ve větší vzdálenosti. Ohrada přetínající cestičku se dá zleva obejít. Poté sestupujeme z kopce lesem a dole se přes louku dostaneme do Bludovic. Tato obec existovala již na počátku 14. století. Často bývala postihována povodněmi a k nejhorším škodám došlo při záplavách v roce 1958. Rovněž v roce 1997 byla obec vodním živlem zasažena.

V Bludovicích pokračujeme dále po zelené turistické značce podél potoka Zrzávky a kaple sv. Michala. Za ní přejdeme přes most a železniční trať Nový Jičín - Hodslavice a dáme se doleva. Po přibližně 100 m míjíme autobusovou zastávku (spoje jedou i do Nového Jičína) u budovy bývalého Fojtství, kde v minulosti bývaly lázně. Před benzinovou pumpou opouštíme hlavní silnici a stoupáme stále po zelené značce k louce. Po jejím dolním okraji dojdeme až ke druhé louce a po horním okraji ve stínu lesa dojdeme až na její konec. Stále následujeme turistické značení při rozhraní listnatého a jehličnatého lesa. Po krátkém stoupání sestoupíme k asfaltové silnici a dáme se vpravo k rozcestníku. Odtud je už jen kousek k restauraci Čertův mlýn u rybníku Čerťák. Dále pokračujeme stejně jako po trase č.2 směrem na Skalky a do Nového Jičína.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.novy-jicin.info

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 06.07.2006 v 18:35 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®